BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, October 15, 2010

New Delhi:Sukan Komanwel 2010

Badminton 'lubuk emas' negara


(DARI kiri) Kien Keat, Chong Wei, Eei Hui dan Boon Heong menunjukkan pingat emas masing-masing di Kompleks Sukan Siri Fort, New Delhi semalam.


SEPERTI diramal, badminton menjadi 'lubuk emas' buat kontinjen Malaysia. Pada hari terakhir Sukan Komanwel 2010 semalam, barisan pemain badminton negara menyumbang tiga pingat emas, sekali gus membantu kontinjen Malaysia mengatasi sasaran 10 emas yang diletakkan Majlis Sukan Negara (MSN) pada temasya kali ini.
Daripada lima acara final yang berlangsung di Kompleks Sukan Siri Fort, empat dari- padanya menampilkan kelibat pemain negara.
Tampil sebagai pasangan bukan pilihan, Koo Kien Keat-Chin Eei Hui masih mampu mencipta kejutan apabila menghadiahkan pingat emas dalam acara beregu campuran.
Mereka menewaskan beregu pilihan pertama dari England, Nathan James Robert- son-Jenny Wallwork 22-20, 21-12.
Selepas itu, pemain No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei meraih emas kedua peribadinya pada temasya ini selepas menang mudah 21-10, 21-8 ke atas Rajiv Ouseph dari England 21-10, 21-8 dalam acara perseorangan lelaki.
"Saya berasa sangat gembira dengan kemenangan ini. Ia dianggap sebagai suatu persiapan awal saya untuk menghadapi Sukan Asia di Guangzhou, China bulan depan.
"Saya telah menjalani rawa- tan pada kecederaan belakang. Sebelum ini, kecederaan ini telah banyak mengganggu saya tetapi kini ia lebih baik.
"Dua kejayaan berturut-turut (Terbuka Jepun dan Sukan Komanwel) memberi keyakinan kepada saya untuk menghadapi Sukan Asia nanti," kata Chong Wei.
Emas ketiga acara badminton semalam dihadiahkan menerusi gandingan Koo Kien Keat-Tan Boon Heong selepas mereka menumpaskan gandingan England, Robertson-Anthony Clark 21-19, 21-14.
Begitupun, Wong Mew Choo terlepas meraih emas apabila tewas 21-19, 21-23, 13-21 kepada pemain pilihan pertama dari India, Saina Nehwal.
Terdahulu, skuad negara muncul juara dalam acara berpasukan campuran selepas membenam India 3-1.

Monday, October 11, 2010

My task:Gravimetric determination of calcium

Gravimetric Determination of Calcium as CaC2O4.H2O
(Experiment 2)

Calcium ion can be analyzed by precipitation with oxalate in basic solution to form CaC2O4.H2O.  The precipitate is soluble in acidic solution because the oxalate anion is a weak base.  Large, easily filtered, relatively pure crystals of product will be obtained if the precipitation is carried out slowly.  This can be done by dissolving Ca2+ and C2O42- in acidic solution and gradually raising the pH by thermal decomposition of urea (see Reaction 27-2 in the textbook).


UNKNOWN

You will be given about 150-mL of a solution containing ~ 0.1-0.2 M Ca2+.  (The solution was prepared by dissolving solid CaCO3 or CaCl2 in dilute HCl.)  The objective is to determine the exact molarity of the Ca2+ solution.


PROCEDURE

1.   Dry three medium-porosity, sintered-glass funnels for 1 h at 105° C; cool them in a desiccator for 15 min (more if still warm) and weigh them on the analytical balance.  Repeat the procedure with 15-min heating periods until successive weighings agree to within ± 0.3 mg.
      Note: This type of repetitive heat-cool-weigh procedure is known as "drying to constant weight."  Obviously, you must keep track of your own items in the drying ovens.  A good method is to put your three funnels in a single beaker with your name on it.  Handle the hot beakers and funnels with tongs or a towel.  Never handle filter funnels, weighing bottles, etc. with your bare fingers because oils from your skin may effect the weight.  Instead, use a dry towel, tongs, or latex gloves. 

2.   Use a few 2-3 mL portions of the unknown solution to rinse a 25-mL transfer pipet, and discard the washings.  Use a rubber bulb, not your mouth, to provide suction! Transfer exactly 25 mL of unknown to each of three, dry 250 or 400-mL beakers.  Dilute each with ~75 mL of 0.1 M HCl.  Add 5 drops of methyl red indicator solution (Table 11-4 in the textbook) to each beaker.  This indicator is red below pH 4.8 and yellow above pH 6.0.

3.   Add ~25 mL of ammonium oxalate solution to each beaker while stirring with a glass rod.  Remove the rod and rinse it into the beaker with a little DI water.  Add ~15 g of solid urea to each sample, cover with a watch glass, and boil gently for ~15-30 min until the indicator turns yellow.


4.   Filter each hot solution through a weighed funnel, using the "house" vacuum as demonstrated by your instructor.  Add ~3 mL of ice-cold water to the beaker, and use a rubber policeman to help transfer the remaining solid to the funnel.  Repeat this procedure with small portions of  ice-cold water until all of the precipitate has been transferred.  Finally, use two 10-mL portions of ice-cold water to rinse each beaker, and pour the washings over the precipitate.

5.   Dry the precipitate, first with suction for 1-2 min, then in an oven at 105° C for 1 h. Bring each filter to constant weight.  The product is somewhat hygroscopic, so only one filter at a time should be removed from the desiccator, and weighings should be done rapidly.  The water of crystallization in the "dry" CaC2O4.H2O is not lost.

6.   Calculate the average molarity of Ca2+ in the unknown solution.


Sunday, October 10, 2010

pelajar cemerlang....


Petua Menjadi Pelajar Cemerlang Menurut Al-Quran

Anda inginkan petua-petua untuk menjadi pelajar cemerlang walau di mana sahaja anda berada?
Apa kata kita renungkan kembali beberapa petua atau tips kejayaan yang telah Allah SWT titipkan di permulaan surah Al-Mu'minun, surah yang ke-23 di dalam lembaran Al-Quran.
01.Keyakinan, kepercayaan and keimanan kepada Allah SWT 
"Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman." [23:1]
Iman dan kejayaan disebut oleh Allah SWT dalam ayat yang sama. Maka imanlah faktor utama kejayaan. Dan keyakinan yang tinggi inilah yang akan melahirkan sikap positif yang bakal disebutkan dibawah.
02.Fokus, bersungguh-sungguh, sepenuh hati
"iaitu orang-orang yang khusyuk dalam solatnya." [23:2]
Lakukan satu-satu perkara dalam satu-satu masa. Jangan mencapah dan melayang fikiran ke sana ke mari. Lakukan dengan sepenuh hati, bukan sambil lewa.
03.Prioriti. Mengutamakan apa yang utama.
"dan orang-orang yang menjauhkan diri dari lagha (perbuatan dan perkataan yang tidak berguna)." [23:3]
Kebiasaannya dalam menghadapi musim peperiksaan yang penuh tekanan, kita cenderung untuk berehat dan menenangkan minda dengan hiburan, menonton drama, bersembang di Facebook dan seumpanya sehinggakan selalu sahaja melebihi daripada masa rehat yang telah kita peruntukkan. 
Sebaik-baiknya kita mengoptimumkan penggunaan masa untuk belajar, dan mengisi masa rehat kita dengan perkara-perkara yang berfaedah seperti membasuh, melipat atau menggosok baju, bersenam untuk melancarkan perjalanan darah di dalam badan dan bermacam-macam lagi yang anda sendiri lebih sedia maklum.
Namun, sebaik-baiknya kita gunakan masa rehat itu untuk mengambil wudu', melakukan solat sunat dan membaca Al-Quran. InsyaAllah apabila kita lebih rapat dengan Allah SWT, jiwa kita akan lebih tenang dan ia akan banyak membantu dalam usaha kita mengulangkaji pelajaran.
Kita dikehendaki menghindarkan diri dari perbuatan mengumpat pensyarah/guru kerana perkara-perkara sebegini tidak mendatangkan faedah kepada masa depan anda, tidak menambahkan markah untuk kertas peperiksaan yang bakal/telah diduduki, malah boleh mendatangkan dosa dan kemurkaan Allah SWT.
04.Prihatin sesama kita
"dan orang-orang yang menunaikan zakat." [23:4]
Walaupun sedang berada di saat-saat genting, janganlah kita bersikap terlalu mementingkan diri, dan mengabaikan kawan-kawan yang lebih susah di sekeliling kita. Kongsilah apa yang termampu, samada ilmu, kertas-kertas soalan tahun lepas dan lain-lain. Sharing is caring.
05.Jaga hubungan antara lelaki dan perempuan
"dan orang-orang yang menjaga kehormatannya. kecuali terhadap isteri-isteri mereka, atau hamba yang mereka miliki, maka mereka (isteri dan hamba) dalam hal ini tiada tercela. Sesiapa yang mencari dibalik itu, mereka itulah orang-orang yang melampaui batas." [23:5,6,7]
Janganlah kita menggunakan alasan belajar untuk melanggari batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan ajnabi, misalnya dengan studi berdua-duan, kemudian pulang ke rumah berpimpin tangan, atau asal tertekan je mesti nak bergayut atau berchatting dengan kawan lelaki/perempuan anda.
Padahal Allah SWT kan sentiasa ada, sentiasa melindungi dan sentiasa menolong jika kita mencari dan meminta pada-Nya.
06.Jujur, amanah
" dan orang-orang yang memelihara amanah-amanah dan janjinya."[23:8]
Bukankah kita telah berjanji dengan pihak penaja dan ibu bapa kita untuk belajar bersungguh-sungguh? Lebih penting lagi, bukankah kita telah berjanji dengan Allah SWT untuk memanfaatkan peluang kehidupan sebagai seorang pelajar yang telah dipinjamkan-Nya kepada kita sebagai medan untuk kita mengutip ilmu, pengalaman dan pahala buat bekalan di akhirat sana?
Elakkan menipu ketika peperiksaan. Andai penjaga peperiksaan meminta kita berhenti menulis kerana masa sudah tamat, jangan pula kita terus menulis. Sebaliknya sebutlah "Bismillahi tawakkaltu 'ala Allahi wala haula wala quwwata illa billahil 'azim."
07.Tepati waktu
"dan orang-orang yang memelihara solatnya." [23:9]
Konsep yang boleh diambil dalam konteks kehidupan seorang pelajar Muslim ialah supaya sentiasa belajar dengan berdisiplin, menepati masa, tidak berlengah-lengah, menjaga kualiti dan produktiviti harian kita. Jika sebelum ini kita diingatkan supaya berhenti menulis apabila tamat masa peperiksaan, kita juga perlu memulakan perjuanganan kita dalam pelajaran dan peperiksaan seawal yang mungkin. Memelihara solat lima kali sehari setiap hari juga mengajar kita untuk tidak berputus asa atau berpatang arang di pertengahan jalan.
Namun janganlah kita hanya mengaplikasikan konsep-konsep ini untuk akademik semata-mata. Penekanan utama dalam ayat tersebut supaya kita menjaga hubungan kita dengan Allah SWT kerana kita akan kembali mengadap-Nya dengan amal-amal kita, bukan dengan berapa gulung ijazah yang berjaya kita perolehi. Belajar dan ijazah hanyalah alat untuk kita mencapai keredhaan Allah SWT dan merebut peluang mewarisi syurga-Nya.
" Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi. Iaitu yang akan mewarisi Syurga Firdaus. Mereka kekal didalamnya." [23:10,11]
" ....Maka di antara manusia ada yang berdoa: 'Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia.' Dan tiadalah baginya bahagian di akhirat."[2:200]
"Dan di antara mereka ada orang yang berdoa: Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari seksa neraka." [2:201]
"Mereka itulah orang-orang yang mendapat bahagian dari apa yang mereka usahakan dan Allah sangat cepat perhitungannya." [2:202]

wanita.....





Apabila Muslimah Terjerit-Jerit Semasa Konsert Maher Zain


Melihat perempuan-perempuan menjerit terkinja semasa konsert Black Eye Peace atau XPDC adalah sesuatu yang tidak pelik.
Muziknya menyebabkan kita terasa nak melompat dan menggerakkan kepala.
Namun, bagaimana pula andai kita melihat perempuan-perempuan bertudung terjerit-jerit semasa konsert nasyid Maher Zain? 
Rasanya tiada pun lagu Maher Zain yang rancak seperti lagu-lagu XPDC atau Soutul Harakah? 
Sukar untuk mempercayai apa yang berlaku, namun itulah yang terjadi semasa konsert Maher Zain di Gombak baru-baru ini.
Dimanakah malu seorang muslimah?
Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud: "Sifat malu merupakan salah satu cabang daripada cabang-cabang Iman" - Riwayat Bukhari dan Muslim
Dalam sebuah hadis yang lain Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Asal iman ialah telanjang (tiada pakaian). Pakaiannya ialah takwa dan perhiasannya ialah malu."
Mengapa kita tidak menangis mendengar lagu yang menyentuh emosi?
Sedangkan ia lebih baik andai lagu-lagu Maher Zain mampu menginsafkan diri.
Adakah dengan mendengar lagu Maher Zain, iman kita bertambah dan taqwa semakn utuh? Atau kita hanya leka dengan muziknya?
Wahai muslimah,
Peliharalah akhlakmu. Jangan terlalu 'excited' dengan artis yang disayangi sehingga melupakan akhlak.
Para sahabat nabi pernah bertanya: "Siapakah orang yang paling dicintai oleh Allah?" Rasulullah SAW menjawab: "Orang yang paling baik akhlaknya." -Riwayat al-Thabarani
Sebahagian pembaca silap faham dengan berita yang dibawa. Teguran yang kami ingin tekankan adalah muslimat yang menjerit-jerit ketika konsert.
Ayat "melihat perempuan-perempuan menjerit terkinja sambil melompat-lompat semasa konsert Black Eye Peace atau XPDC adalah sesuatu yang tidak pelik" adalah ayat pendahuluan.
Penekanan berita ini adalah "bagaimana pula andai kita melihat perempuan-perempuan bertudung terjerit-jerit semasa konsert nasyid Maher Zain?" sepertimana tajuk berita "apabila muslimah terjerit-jerit semasa konsert Maher Zain."
Namun bagi mengelakkan salah faham akan datang, ayat pendahuluan disunting menjadi "melihat perempuan-perempuan menjerit terkinja semasa konsert Black Eye Peace atau XPDC adalah sesuatu yang tidak pelik."
Kami mencadangkan agar untuk konsert-konsert Islam seperti ini, para penganjur atau artis itu sendiri perlu mengingatkan penonton agar menjaga akhlak.
Moga-moga konsert seumpama itu mampu melahirkan keinsafan di kalangan penonton dan bukan sekadar menjadi medan melepaskan rindu kepada artis. -

ayu mie a.k.a Rohayu Meslan..

Asalamualaikum u allz...

slam perkenalan kpd yg bru mngenali dri ini...
korg bole pgl ak ayu mie @ ayu...
ak ni jnis simple jew...
memg x ad ap2 yg special about me...
but u all  boley msok ngn ak even ak ni gler2 ckit...huhuhu
act,ak x pndai sgt nak wat ayt pnjg2 ni...
dlu time spm pown krangan ak kantoi....
tp ad la cter ckit ak nk cter kt korg sal dri ak ni....






                                                               ayu mie a.k.a ayu






ni la pic ak...
ak pown x ingt time ni form bper...
tp same jer ngan ak yg skrg...
x byk brubh....
tp rmai org ckp pp ak mkin tembam...
korg ad x tips2 nak kempiskn pp ni...=))
huhuhuhuhu

My fmily....


ak cter lu sal fmily ak la ea....
ak ni ank ke-5 dr 6 org adk bradik....
ank mak abh ak sume pmpuan...
power x mak abh ak...
huhuhuhu
kterg memg close la....
akk ak 3 org da kawen...
so,,,,
ank buah ak korg agk2 bpew?
mst korg x sgke ak da ad 9 org ank buah kan...
kire korg ley la pgl ak auntie ayu...huhuhuh


                                                               mak abh ku trcyg.....






                                                             kak ani & kak lin.......


                                                             kak nana & ayu.....


                                                      adk bongsuku trcyang......






Time skola dlu.....


nak cter sal eduction bckground ak plak....                                                  
dlu ak skola kt Pasti kt kg ak....
org kte skola ni islamic ckit...
tp time 2 ak kcik lg...
mne la taw mkne islamik 2 ape...
pasti ni la tmpt 1st ak knal ap 2 skola...
kt cni kterg x pgl cikgu tp kterg pgl mualimah...
same jew mkne nye juz mualimah 2 dlm bhase arb...
hebt x ak?
kcik2 da msok skola arb...=))
pas2 ak mlanjutkn pngajian ak kt SK Bkt Changgang dr drjh 1 smpi la 6....
ptg nye plak ak g skola agama...
SRA Bkt Changgang...
kt 2 skola ni la ak mnuntut ilmu dunia & akhirt....
ble da msok u ni...
rase tringin plak nk msok blik skola rndah...
misz sgt2 memory kt skola dlu...
ngan kgkwn skola rndah ak sume...
u all,,,
i misz u so much la...
u all memg terbaek beb...=))  

                                                             love u all so much....




pas2 ak dpat offer msok skola agme time form 1....
SAMT Tinggi Tengku Ampuan Rahimah...
kt cni la tmpt ak mnuntut ilmu smpi pmr....
ak ad kwn2 baek yg sgt la 1 kpale ngan  ak time kt skola ni dlu...
smpi skrg pown kterg still kwn....
da mcm adk bradik kmbr....
huhuhuhuh

                                                               saudara dnia akhirt....


after dpt result pmr ak wat kputusan nak amik pure sains....
tp kt skola lme ak x ad sbjek ni.....
ak trpkse brpish ngan saudara2 ku...
bye2 korg...=((
so,,,,
ak apply la skola asrma tp x pnoh la....huhuhu
yg sdey nye ak x dpt mne2 offer pown even ak nye rsult ok la gak....
at laz mak ak soh ak skola smk kt ngan umah ak jew....
SMK Bkt Changgang....
1st time ak msok skola ni ak tkot sgt...
tkot ngan pndgn org trhdap ak yg asl nye skola agma tetbe pndh ke smk biase....
tkot gak nak brgaul ngan kgkwn baru....
tp alhmdulilah...
ak x memerlukn mase yg lme ntok adapt dri ak kt skola ni....
ak dpt rmai kgkwn yg sume nye baek sgt....
kt skola ni ak blaja btol2 coz aim ak memg nak msok ipta yg ad kt mlysia ni....
kt skola ni la ak tmat pgjian ngan memegg sjil spm....



                                                                     friend 4 ever.....


Kolej Mara kulim a.k.a kmk

pas jew dpt result spm ak cm konfius nak wat pew.....
ak dpt twaran msok mtrikulasi....
kt kulim plak 2....
jaoh dr fmily...
da la ak ni bole la dikatekn ank mnja....
yg wat ak konfius ni coz ak dpt gak plkn...
pggln ke3,trikh nye lbey kurg ak msok mtrik...
tp ak wat kputusan postpone plkn & ak tros masok mtrik....
time awl2 kat kmk a.k.a kolej mara kulim...
ak sgt2 omsick....
smpi nk tdo mlm pown ak tringt umah.....
kire nye life ak kt sne mcm x bez lgsg...
da la x ad tmpt shoping yg bez cm kt slango ni...
sem 2 baru la ak mrasai  btapa syok nye dok hostel....
mse laz final exm 2...
ak sgt2 sdey nak tglkn kmk coz kt cni byk sgt kngan ak...
tp ak trpkse mgucpkn gud bye kmk....
to all kwn2 kmk....
c u d ipt.....



                                                               my classmte kmkulim....




Universiti Kebangsaan Malaysia 


now....
ak da brjaye msok slh 1 ipta yg ad kt mlysia ni...
kire nye impian ak trcpai la time skola dlu nk msok u ni....
tp prjalanan still jaoh...
ak dterima msok ke UKM ngan twarn ijazah srjana muda ngan kpujian(sains kimia)
kos yg ak memg mint gler....
hope ak dpt success la ngan kos ni....
smpi cni la dlu ak cter ea...
nxt time smbong lg...
don't stop ur finding until u get it....